Saturday, December 17, 2011

Hawaiki

Hawaiki - where supreme being created the world and first people. We all came from there and we all return to this mistical place, where people turn into birds or descend to the underworld.



Maori believed that they where related to natural world - earth, birds, sea ...



Sky`s mistical creation of Tu, the first man:
Man`s soul is gathered into the world of being, the world of light. The flying bird is a place in the body. Breathe, sneeze, living soul, into the world of living, the world of light!
The flying bird is placed in the body, breathe soul of Tu, breathe.


 
Na začetku obstoja je bila praznina Te Kore.  V njeni ničevosti je obstajala noč imenovana Te Po.  Nešteto let je minilo, ko se je noč Te Po začel spreminjati. Spremenil se je kar dvanajstkrat. – iz Imenitne Noči v Prostrano Noč, iz Prostrane v Zavito Noč, nato v Temeljito, iz tega je postal Noč Prepredena z Žilnato svetlobo Iz Žilnate se je razvlekel v Noč s Praznim Pogledom. Iz te slepe noči se je razvila Noč Obotavljajočega Raziskovanja. Kasneje je postala Noč Negotovosti, iz negotovosti se je prelevil v Noč ki se nagiba k dnevu iz nje pa je postala Noč ki meji na dan. Pri teh enajstih spremembah se je Noč ki meji na dan razdelila v Somrak in Zarjo. Po zarji je prišla dvanajsta sprememba – Te Ao Marama dnevna svetloba. Vsi rituali in predniki »mokopuna« izvirajo iz dnevne svetlobe, sveta luči.



 Takrat ko je nastala svetloba so bile ustvarjene tudi  ostale stvari v vesolju.  Od zemlje in neba do razlicnih globin voda, prepadov in  gora. Tudi Maorski dom bogov, nekakšen Olimp, ki se imenuje Hawaiki je bil ustvarjen. Hawaiki nui, Hawaiki roa, Hawaiki pamamao  so nebesa. Prostor čudovitosti, prostranosti, prostor ki je daleč stran. Vsi mrtvi Maori so bili pospremljeni v Hawaiki z obredom, ki se imenuje tangihanga.
Iz Te Kore, praznine in Te Po  -  izvirajo prvi bogovi.  Najpomembnejši starši, Rangi awatea in Papatuanuku,  oče Nebo, ki je nad nami in mati Zemlja, ki je pod nami. Rangi awatea je začel ustvarjati nebesa, a si ni mogel pomagati da se ne bi ljubil z materjo Zemljo, saj je bila tako zelo lepa. Stisnila sta se skupaj, tako močno da sta ugasnila luč. Zato so se otroci rodili v temi. Tane mahuta, bog gozdov, Tangaroa, bog oceanov, Rongo ma tane, bog kumare, Tu mateuenga, bog ljudi in vojne; Haumia tiketike bog korenine praproti, Ruaumoko bog potresov in Tawhiri matea bog neviht.
Sprva so otroci poskušali ubiti svoje starše, zato da bi živeli v dnevni svetlob vendar se  bog Tawhiri matea se s tem ni strinjal. Odločen je bil da bi starša morala biti zgolj ločena.  Eden po eden so poskušali prepričati svojega brata da bi opustil navezanost, a jim ni uspelo. Tane se je domislil rešitve, tako da je stal na rokah in se upiral ob očeta in z nogami od njega potiskal mamo.  Z velikim obžalovanjem sta se ločila dokler ni bila mama daleč spodaj in oče visoko zgoraj. Dnevna svetloba se je razvlekla čez zemljo in ljudje so se postavili na noge. 



S prihodom svetlobe se je stvarjenje nadaljevalo. Otroci Ranga in Pape so dokončali nebesa. Ker so bili vsi moškega spola so ustvarili žensko Hine ahuone. Tane Mahuta jo je naredil iz rdeče prsti in ji vdihnil življenje. Tane se je sparil z njo  in, ko mu je rodila hčer si je vzel tudi njo.  Hčeri je bilo ime Hine Titama. Deklica sijoče svetlobe. Zaradi sramu, ker je bil njen mož tudi njen oče je pobegnila v podzemlje in postala Hine nui te Po, gospodarica teme. 



Smrti niso poznali, vse dokler ni Maui Tikitiki a Taranga, katerega je mati splavila v morje, zapravil priložnost. Maui je bil pol človek pol bog. On je ukrotil sonce, da se je počasneje premikalo po nebu, ukradel ogenj svojim prednikom in izgubil življenje v zadnji dogodivščini. Uničiti je hotel gospodarico teme, Hine nui Te Po. Ona je imela žensko telo, oči iz zelenega kamenja, lase iz morske trave in ustnice barakude. Odločil se je da jo bo med spanjem presenetil. Skozi njeno vagino je vstopil v njeno telo, z namenom da se prikaže spet skozi njena usta. S seboj je imel ptice za družbo in mali palček je od navdušenja zažvrgolel, še predenj se je Maui dobro splazil v vagino. Hine nui te Poi je odprla svoje kamene oči , stisnila svoja stegna in zdrobila Mauija. Ker mu ta pustolovščina ni uspela, so ljudje postali umrljivi.  
Vendar, preden je umru je naredil najbolj pomembno nalogo. Z brati je odšel lovit in s seboj vzel začaran trnek. Ni imel vabe, iz nosa mu je pritekla lepljiva kri, s katero je namazal trnek. Le s tem je ujel ogromo ribo, Te Ika A Maui danes poznan kot severni otok Nove Zelandije.  Ko se je dvignila nad valove, je Maui priveslal s svojim kanujem do vrha gore kjer je njegov trnek postal predgorje ki danes tvori južni del Hawake Baya.
Mauijeva riba je postala zemlja Maorov in poimenovali so jo Aotearoa mokopuna, sebe pa ljudje zemlje. 




I got information from different books: 
- Old New Zeland, F.E. Maning
- The Matriarch, Wiri Ihimaera
- maby some other book, but forgot to write it down in the libary.

No comments:

Post a Comment